Kostnad filmproduktion
En filmproduktion kan göra dig rik eller berömd. Om den blir viral och hittar sin publik som följer magkänslan och köper. Men vad kostar den? Bara på ett ungefär?

Tid är pengar. Produktionsbolaget ska fundera, förbereda, spela in och redigera. Vad är en rimlig timdebitering? Mycket för ett proffs antagligen mindre för en amatör.  Utrustning och ambitionsnivå spelar också in. Perfekt ljussatt och regisserat eller smutsigt och dokumentärt med ryckiga kamerarörelser? Kostnader för  berättarröst, skådespelare, musik, animationer, specialeffekter? Jo det tillkommer. Men om beställaren känner massor av sysslolösa talanger som vill arbeta för ingenting annat än nöje? Då blir det billigare. Men ändå ganska komplicerat. Vad kostar en filmproduktion? Det beror på.

Men visst kan man gissa. Kanske 5.000 för en film med en entusiastisk entreprenör som berättar om sin fantastiska idé. Till 100.000 för en mer avancerad film som kräver  tid för förberedelser, flera inspelningsplatser, fullt inspelningsteam och gott om tid till efterproduktion med grafik, röster och musik. Till en miljon för 30 sekunder med extra allt i Karibien.

Många har påpekat hur bra det är med en liten budget. Då måste man anstränga och hitta nya lösningar. Jo, det fungerar faktiskt – ibland. Jag jobbar på en ekvation som enkelt kan svara på det? Se filmexempel som ni kan få ungefärliga budgetar på här.